Itthon Hallottam

Itthon Hallottam

A hét szava: a fregoli

2018. október 11. - Itthon Hallottam

Emlékszem, otthon mindig mondta anya, ha eső közeledett nyáron: „Húzzuk be a fregolit!” Máskor meg azt: „Petikém, ezeket vidd már le a fregolihoz légyszíves!” De mit is takar ez a sokak által használt, ismert, mások előtt ismeretlen vagy más jelentést hordozó kifejezés?

Abban az értelemben, ahogy mi használtuk otthon, a fregoli nem volt más, mint a teregető a száradni vágyó ruháknak. Pontosabb meghatározás szerint a fregoli egy csigás ruhaszárító eszköz, amit általában fürdőkád felé szerelnek. Nálunk a fürdőben vagy a teraszon volt, ha éppen sütött a nap.

clothes.jpg

Photo by Bruno Nascimento on Unsplash

Igen ám, de a fregoli nem csak ennyit jelent. Jelenthet olyan ruhát is, melyet mindkét oldalán lehet hordani (leginkább kabátféle).

De ezzel még nem ért véget a felsorolás, sőt, igazából most következik a történet érdekes része. Élt ugyanis egy híres olasz színész a századfordulón, aki rendkívül híres volt átváltozó-számairól. Pár perc alatt át tudott változni különböző figurákká – oly sikeres volt, hogy egyesek úgy gondolták, két művész hajtja végre a trükköket, ám ez tévedés volt. A színész neve: Leopoldo Fregoli.

leopoldo_fregoli.png

Fotó: Wikipedia

A művészről még egy különleges, ritka betegséget is elneveztek: a Fregoli-szindrómát. Ez a betegség abban mutatkozik meg, hogy a beteg abban a hitben él, hogy minden ismerőse és ember, akit lát, egy és ugyanaz a személy, csupán „átváltozik” vagy álruhát visel.

Fregoli úr hatása azonban még ezzel nem ér véget: a szervezeti vezetéstudományban ugyanis elneveztek róla egy fogalmat: a „fregoli munkakört”. Ez olyan munkatársakat jelent, akik képesek gyorsan beugrani mások helyett, és ha az alkalom úgy kívánja, helyettesítik a hiányzó kollégát – pont ugyanúgy lépnek az új szerepbe, mint anno Leopoldo tette.

Ha visszagondolunk a kifordítható kabátra, melyet hirtelen át lehet változtatni, rájöhetünk, hogy valószínűleg e ruhadarab elnevezése sem a véletlen műve, s ugyancsak Fregoli áll a háttérben.

Most tehát, hogy megismertük ezt a sokoldalú szót, bátran használhatjuk – akár kabátról, akár teregetőről, vagy egy ritka kórról beszélgetünk.

 

Források:

Idegen Szavak Szótára

Kislexikon

Wikipedia

Wikipedia

MeRSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonhallottam.blog.hu/api/trackback/id/tr8914289001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása